Hemokromatis

Såg inte den komma. Van som jag är vid förlorad ork, trötthet och ledvärk så har en acceptans infunnit sig. Efter cancerbehandlingar, klimakterie, en del familjeskavsår och stigande ålder så har jag bara tänkt "jaha, detta är alltså mitt nya jag". Helt i enlighet med devisen att jag ska acceptera det jag inte kan förändra.
Hemokromatos. 
Vad fan är det?
All trötthet som aldrig går över. Plötslig outhärdlig värk. Återkommande infektioner. Nä nu slutade jag härleda det till cytostatika, strålning, Herceptinbehandlingar och hormonbehandling. Återkommande blodprover gav ingenting utan de var "normala". Var dom?
Jag begärde ut proverna från labb och såg inte alls något "något förhöjt Ferritin". Jag såg ett skyhögt förhöjt Ferritin. Min kropp samlar alltså på sig järn. Lagrar järn. När en kropp lagrar järn ger det ungefär samma resultat som vid järnbrist. Med den skillnaden att det är lättare att höja ett lågt järnvärde än att göra sig av med ett högt. Det går inte.
Järnet lagrar sig i lever, hjärta och andra mysiga mjukdelar och slår sig till ro. Klart man blir trött. Även min libidoavsaknad får sin förklaring. Kom tillbaka. Vakna kära libido. Vakna älskade kreativitet. Jag känner ju att du lurar i bakgrunden. Men korta stunder. 
Efter åtskilliga samtal till min nuvarande vårdcentral så blev jag uppringd och fick akuttid till den pensionerade chefsläkaren. Tack och lov finns dessa kvar. De garvade. Icke ängsliga. Remiss till Hematolog. Inget snack. När man valsat runt med diffusa kärringsymptom hos diverse osäkra mammondyrkande hyrläkare (det finns bra också) utan personligt ansvar (uppföljning) så var den där självklara självsäkerheten från en pensionär befriande även om resultatet av hans misstanke var nedslående. Medfödd blodsjukdom. Tja varför inte?
Nu följer en utredningsföljetong som kan sluta bra. Snart kanske jag kan börja träna regelbundet. Få tillbaka den ork min hjärna påstår att jag har. Men först ska väntetider och sommarsemestrar klaras av. Jag får ge mig till tåls. Inte min bästa gren men jag har nått START. Bara det. Det lockar dock föga att bli tappad på en halvliter blod i veckan.
Forts följer. 
Men mammografin visade inga nya fynd. Älskar mina olikformade tuttar. 💗